Lyttebesøk: Ruspolitikk på agendaen

Heidi Aastad har over en årrekke kjempet for et bedre tilbud for mennesker som sliter med rus og avhengighet. Jeg tok en prat med Heidi for å lære. Dette var mitt første lyttebesøk som folkevalgt og langt fra det siste. Den første gangen vi snakket om ruspolitikk var under Aurskogmarten en varm sommerdag i 2015. Det var fullt valgkampkjør og rosene fløy unna, men vi fikk tid til en kort prat og bestemte oss for å gjøre det igjen. Heidi er virkelig kunnskapsrik innen dette feltet og da tenkte jeg at dette må jeg lære mer om. Det ble mer og mer relevant, særlig i rollen som leder av komiteen for helse og rehabilitering. Jeg er fersk som lokalpolitiker og har mye å lære, det har jeg heller ingen problemer med å innrømme. 

Må inn i skolen

Heidi er veldig opptatt av at tema avhengighet må inn i pensum på skolen. Det er viktig med tidlig innsats slik at man lærer om dette fra barneskolen til man er ferdig på videregående. Og i tillegg kan det være slik at vi voksne også trenger å lære mer om dette, det gjør vi alle. Inkludert meg selv. 

For at dette skal bli en realitet på videregående må det tas opp på fylkesnivå. Jeg tipset Heidi om vår energiske gruppeleder i fylket, Tonje Brenna, og de skal prate om dette og mye annet ganske snart. 

Her kunne for eksempel et prøveprosjekt være et godt utgangspunkt. Rus og avhengighet kan være en liten del av pensum og det kan være en rød tråd i skoleåret. Det skal selvsagt ikke prege all undervisning, men for eksempel en skoletime hver måned eller at man har små drypp hele skoleåret. Små tiltak kan ofte utgjøre den store forskjellen. 

Lang vei fra behandling til rehabilitering

– Det er en vanskelig og lang vei fra behandling for rus til rehabilitering. Dette må endres. Vi trenger flere ruskonsulenter og et bedre ettervern. Samt at psykisk helse trenger flere ressurser, sier Heidi til meg.

Hun understreker også viktigheten av at behandlingen må være tilrettelagt. Vi er alle forskjellige mennesker og da trenger man forskjellige behandling. 

Man begynner i løpet av våren å prioritere hva som skal inn i neste års budsjett. Jeg skal ta med meg alt dette videre. Det var et godt helsebudsjett for 2016, la oss håpe det kan bli enda litt bedre for 2017.

1, 2, 3

Tre skritt vil være viktig for å lykkes bedre.

  1. Avrusing. Dagen man trenger hjelp skal det være ledig plass.
  2. Liv uten rus. Å kjenne på hvordan det er å leve med dette og man må bruke tid på å bygge nettverk. 
  3. Jobb. Hvordan bli en del av samfunnet igjen? Det enkle svaret er at alle trenger arbeid. 

Akkurat slik det er for deg og meg så er det å ha en jobb helt essensielt. Det gjelder også mennesker som sliter med rus. Flere må i arbeid. La det være sluttpoenget. 

Dette arbeidet har akkurat startet og jeg vil ha flere møter med Heidi fremover slik at vi muligens kan sette dette på dagsorden og utgjøre en forskjell.

Heidi driver også noe som heter Prosjekt Narko. Mer informasjon finner man her.

Det blir også flere lyttebesøk fremover. Følg med. 

image
Første møte i august 2015.
Første møte i august 2015.

Forfatter: Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s