30 dager: Hjertesaken

Jeg er ferdig med de første møtene som kommunestyrerepresentant og komitéleder. Byggeprosjektene, budsjettet og  min hjertesak (et bedre logopedtilbudet for alle) har vært de ledende sakene. Men det ble også tid til kommunereformen.

PRESSEMELDING: Det er ny podkast på vei. Denne gangen blir det julespesial og lansering av sesong 2. Ja, jeg har faktisk sesonger. Fra 2016 vil jeg ha mer fokus på denne bloggen og det vil komme flere oppdateringer, meninger og mye fra innsiden. Følg med!

Budsjettet vedtatt

Det var mange saker på menyen under det andre kommunestyremøte, men de to viktigste var veien videre for Aurskog-Høland når det gjelder kommunereformen og ikke minst å få vedtatt økonomiplan 2016-2019. Møtet startet med å kåre vinner av kortfilmkonkurransen om kommunereformen. Jeg ble mektig imponert av videoene. For en innsats og ikke minst kreativitet.

Skuffelsen

Deretter fikk vi en etterlengtet orientering om byggeprosjektene (ikke helsehus). Det ble en god og saklig debatt i etterkant og mange sitter nok fortsatt igjen med mange spørsmål, men nå er det viktigste å få ut dette ut på anbud. Når det gjelder svømmebasseng så har man fått inn et tilbud på 38,3 millioner kroner, noe som er 8,3 millioner over vedtaket fra 2013. Dette er triste nyheter, men jeg håper at vi klarer å finne ansvarlige løsninger som gjør at dette blir en realitet. Det må være fokus nå. Altså, ikke den mest gledelig starten på et møte, men det tok seg litt opp.

Mitt mantra: Vi skal lære av historien, men bygge for fremtiden.

Logopedtilbudet i fokus

Mitt verbalforslag om et bedre logopedtilbud ble enstemmig vedtatt. At man skal ansette en logoped ble vedtatt året før og man har fremdeles ikke ansatt noen, men dette kommer. Dette var kjempebra av det forrige kommunestyret og eldrerådet har også vært en pådriver. Det er viktig å nevne dette.

Mitt forslag var at det skal utarbeides en orientering og en politisk sak som skal til behandling i komiteene for oppvekst og utdanning, og min egen komité som er helse og rehabilitering.  Dette arbeidet stopper aldri og jeg vil følge opp hele veien til 2019. Med dette forslaget blir det mer fokus og vi kan komme med innspill, og ikke minst holde trykket oppe. Jeg mener at dette har jeg klart siden jeg startet dette korstoget (sterke ord muligens) under valgkampen. Det snakkes mer om dette både blant de folkevalgt og innbyggerne enn tidligere, det er det liten tvil om mener jeg. Jeg håper at dette kan være nyttig for mange andre som vil engasjere seg politisk. Det nytter hvis man jobber hardt.

It’s The Economy Everyone

Den aller viktigste saken var som ventet økonomiplanen 2016-2019. Ingen gigantisk overraskelse. Dette er en aktiv kommunestyregruppe og det kom mange forslag. Aurskog-Høland Arbeiderparti har kjempet lenge for flere lærlinger. Nå har dette blitt en realitet med en økning på tre lærlinger per år. Vi innfrir en av våre fanesaker fra valgkampen. Jeg har vært valgkamplærling i Aurskog-Høland Arbeiderparti i 2015 under mentor Stein Gunnar Lie så jeg har litt erfaring innen dette feltet. Til orientering skal partileder Lie ikke ha noe med disse lærlingene å gjøre i deres hverdag. Han fikk mer enn nok med meg. Aurskog-Høland Arbeiderparti har innfridd 3 av 6 punkter i partiprogrammet 2015-2019  innen helse og omsorg i løpet av kort tid. Vi har styrket hjemmetjenesten, øke antall fysioterapeuter og prioritere mer aktiviteter på sykehjemmene.

Frp fremmet et forslag hvor det skal jobbes aktivt for å få flere arbeidsplasser i landbruket hvor Inn på Tunet blir en arena for aktivitetstilbud for blant annet demente. Jeg synes at dette var et godt forslag og det gjorde alle andre også. Dette ble enstemmig vedtatt. Det er viktig å trekke frem dette også. Ingen politiske partier har enerett på gode forslag.

Dette budsjettet styrker skole og helse. Sektoren for helse og rehabilitering får 15 millioner mer neste år. Dette gjør at kreftkoordinatorstillingen blir kommunal fra 2019 (hvis alt blir fulgt opp), man styrker hjemmetjenesten og tjenestesektoren for mennesker med nedsatt funksjonsevne med flere millioner. NAV får økte rammer som blir viktig i årene som kommer. Fysio- og ergoterapitjenesten ble også styrket. Dette er noen gode eksempler av veldig mange. Overskuddet er på nesten 25 millioner kroner og blir satt av i driftsfondet, med tanke på at det er stramme økonomiske tider i vente er dette meget klokt. Overskuddet i 2018 og 2019 er antatt til å være 1,5 prosent, vesentlig lavere enn hva som er anbefalt. Derfor mener jeg at det rett og slett er uansvarlig å fremme forslag som kutter i inntektene, for eksempel eiendomsskatt. Ingen liker skatter og avgifter, men inntektskutt er ingen god økonomisk formell i trange tider.

Kommunestyret 14. desember
Orienteringene

Du har vel ikke glemt kommunereformen?

I slutten av november hadde Aurskog-Høland Arbeiderparti medlemsmøte hvor kommunereformen var tema. Vi gikk en grundig gjennomgang av prosessen  og hvor vi er i dag (fra administrasjonen). For meg virker en sammenslåing av Aurskog-Høland og Rømskog kommune som et klokt og naturlig valg. Vi har et godt samarbeid i dag innen mange kommunale tjenester og da har vi gjort vår del av dugnaden. Og muligens det viktigste: Aurskog-Høland vil fortsatt være Aurskog-Høland. Vi mister ikke vår identitet. Men jeg har ikke konkludert.

Januar og februar er kommunereform måneder, også på denne bloggen. Jeg vil skrive mye om dette og blant annet komme med en lengre analyse i etterkant av folkemøtene. Ja, vi skal flere folkemøter og politikerbenker hvor innbyggerne kan si sin mening. Jeg skal delta på alle folkemøtene og håper at så mange som mulig vil gjøre det samme og sier din mening. Da sees vi vel da?

Forfatter: Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s