30 dager som folkevalgt

Jeg er ferdig med mine første 30 dager som folkevalgt. Hvordan har det vært, hvordan har det gått, og hvilke inntrykk sitter jeg igjen med?

Inntrykkene

  • Å være lokalpolitiker er et stort ansvar og arbeidsmengden følger etter dette. Det blir mange timer hver uke med lokal politikk. Man vet nok ikke helt hvordan det er før man har erfart det selv. Jeg er med på alt og sier aldri nei så dette blir fire tøffe år, men også fire utrolige viktige år. Jeg gleder meg kjempemasse.
  • Gå på talerstolen fortest mulig. Dette vil lønne seg kraftig i lengden, slik at man ikke sitter der og gruer seg hver gang. Det er lett å skrive, men man har ikke noe valg. Handling er viktigere enn ord denne gangen. MEN, det definerer ikke hvor engasjert eller hvor aktiv man er. Det vil aldri en talerstol gjøre. Mitt poeng er at hvis man gruer seg til dette, gjør det et par ganger, deretter velger man nøyaktig når man vil si noe. Det bestemmer kun du.
  • Forberedelse, forberedelse, forberedelse. Gå aldri inn i et møte uten å være forberedt. En selvfølge? Ja, men det er ikke så lett når man skal lese (og forstå) økonomiplanen på 50-100 sider på 7 dager og alle dagene er 10-12 timers dager. Man bør holde helgene semi-hellige. Det er viktig for dette er ikke en sprint, men et maraton, men kommer selvsagt an på hva som fungerer for deg.
  • Alle folkevalgte vil det beste for kommunen. Man har bare forskjellige retninger man mener er den mest ideelle.  Respekter alle selv om man har forskjellig partitilhørighet. Det er for mye feilaktig informasjon på nettet, særlig Facebook. Alle lokalpolitikere har et fellesansvar for å si i fra. Jeg kommer til å gjøre dette.
  • Stolthet! Vær skikkelig stolt av å være lokalpolitiker og ikke minst av din egen hjemkommune. Jeg har aldri vært mer stolt av Aurskog-Høland kommune enn jeg er i dag. Og som Line Halvorsrud fortalte under folkevalgtopplæringen; man slapper litt ekstra av når man passer skiltet hvor det står Aurskog-Høland kommune og er i hjemkommunen. Jeg er helt enig.

13. og 14. november: Opplæringen

I helgen var det folkevalgtopplæring i regi av KS og Aurskog-Høland kommune. Et fint opplegg og god trening, og ikke minst lo mange av vitsene mine. Jeg var vesentlig mer komfortabel etter at min personlige historie ble offentlig.  Og det ble noen turer opp på talerstolen. Tusen takk for alle de varme tilbakemeldingene. Det ble flere enn jeg kan telle både person til person, og på nettet. Og jeg har blitt kontaktet av flere utenfor kommunen også. Nok om dette, det skal ikke definere meg som nevnt nedenfor.

Selvsagt sjakk i lunsjpausen med KrFs Rune Skansen. Han vant!
Selvsagt sjakk i lunsjpausen med KrFs Rune Skansen. Jevnt i runde 1, ikke i runde 2. Skansen vant.
Foto: Dagfinn Lunner.
Foto: Dagfinn Lunner. Min læremester helt til høyre.

10. november: Intervjuet

Det har vært en lang prosess, men nå har jeg fortalt min historie om et liv med stamming.  Nok er nok. Nå er det min tur. Jeg er ferdig med dette. Dette var siste svanesang.

Bilde ble tatt tidlig en morgen. Intervjuet var på kvelden.

9. november: Startskuddet

Det andre kommunestyret var den virkelige starten. Jeg forberedte meg nøye (slik jeg alltid vil gjøre). Det var 2. tertialrapport som var hovedtema, samt valg til komiteer, råd og utvalg. Jeg ble valgt til leder av komiteen for helse og rehabilitering. Jeg kan knapt vente på å starte, selv om læringskurven er bratt (mer om dette neste gang). Dette var også første gang jeg gikk på talerstolen. Tema var velferdsteknologi (se video nedenfor).

Og vi er heldige som har en dyktig økonomiavdelingen. Det er det liten tvil om. Budsjettene de neste årene vil nok bli strammere og det vil bli mer om dette i neste «30 dager som folkevalgt». Nå er vi skikkelig i gang og første komitémøte er rett rundt hjørne. Da står økonomiplanen på menyen. Dette er omfattende og komplisert, men jeg tar utfordringen. Den skal leses fra A til Å. Vil jeg forstå alt? Nei. Vil jeg lære meg alt? Nei. Vil jeg være betydelig bedre om ett år? Ja.

Litt orden i sakene

Mitt innlegg om velferdsteknologi

ALLE VIDEOER FRA YTRENYTT.NO

3. november: Skolering, skolering, skolering

Hillary Clinton har sagt hyppig under presidentvalgkampen: Organize, organize, organize. Det stemmer i valgkamp, som folkevalgt sier jeg skolering, skolering, skolering. Aurskog-Høland Arbeiderparti har hatt mange skoleringer i 2015, i tillegg til kommunens sin egen skolering som er 13. og 14. november. Vi har hatt masse ulike temaer og mange har lært mye om politikk, inkludert meg selv. Kunnskap i valgkampen er viktig, kunnskap i kommunestyret enda viktigere. Dette skal vi fortsette med slik at vi sammen kan bli enda bedre, noe som igjen vil hjelpe innbyggerne i vår kommune. Det er derfor vi er lokalpolitikere.

Martine Skullerud alltid forberedt.
Martine Skullerud er alltid forberedt.
Tidligere ordfører Jan A. Mærli innleder.
Tidligere ordfører Jan A. Mærli innleder. Det var Mærli-timen!
Fylkessekretær Sigmund Valberg innleder.
Fylkessekretær Sigmund Valberg innleder.
Per B. Jacobsen snakker til komiteledelsen.
Per B. Jacobsen snakker til komiteledelsen.

17. oktober: Valgkampseminar

17. oktober deltok Randi Ransberg og jeg på et seminar i regi av Arbeiderpartiet og LO. Hovedtema var valgkampen, men man så også fremover og det var mange gode innledere som Tonje Brenna, Are Tomasgard (LO-sekretær) og Trond Giske. Vi fikk masse gode innspill til fremtidige valgkamper og Giske holdt en lidenskapelig appell om valget som var og stortingsvalget i 2017. Jeg snakket litt om valgkampen til Aurskog-Høland Arbeiderparti. Det ble også et bokkjøp. Trond Giske har skrevet boken: La læreren være lærer. Og han skrev under med all politikk er lokal, som også er navnet på denne bloggen. Og ikke minst kom han med en lovnad til Aurskog-Høland Arbeiderparti. Vi regner med at han holder ord.

Signering og i tillegg et løfte til Aurskog-Høland Arbeiderparti. Foto: Randi Ransberg.
Trond og Randi skal vinne valget i 2017. Foto: Steinar Ottesen.
Trond og Randi skal vinne valget i 2017. Foto: Steinar Ottesen.

Oktober/november: Møter etter møter

Formannskapet ble valgt under det første kommunestyret og vi har et godt lag.  For meg blir det å være kommunestyrerepresentant og leder av komiteen for helse og rehabilitering de neste fire årene. Og i tillegg er jeg skoleringsansvarlig for kommunepartiet en god stund fremover (i hvert fall til vinteren er i gang for fullt). Samt at jeg skal delta regelmessig i internasjonal nettverk for Akershus Arbeiderparti og jeg håper på litt mer skolering i regi av fylkespartiet. Jeg er like opptatt av internasjonal politikk som nasjonal og lokalpolitikk.

Det har vært masse møter under disse 30 dagene. Alt fra medlemsmøte i Løken Arbeider Forening og Aurskog-Høland Arbeiderparti, samt styremøte i kommunepartiet flere ganger. Og mange mange andre møter. Forberedelse er viktig for meg og det gjør jeg alltid 100 prosent uansett hva det er.

12. oktober: Første kommunestyre – valgene

Første kommunestyre var 12. oktober, men det var ikke min dag i dag. Den tilhørte vår nye ordfører Roger Evjen som hadde på seg et vidunderlig rødt slips og en solid dress. Det var Rogers dag i dag.

Sakspapirer til første kommunestyremøte leste jeg i god tid og det var ingen vanskelige saker på agendaen. Vet jeg hva jeg går til? Egentlig ikke, men jeg skal gi alt jeg har og håper at det holder. Jeg skal sitte ved siden av gruppeleder Randi Ransberg og partileder Stein Lie. Perfekt for en politisk svamp som fortsatt er læregutt som politiker, i hvert fall det første året.

Bildene er litt mørke, men det kommer lysere bilder i horisonten.

BLOGGINNLEGGET FORTSETTER NEDENFOR

Åtte år som ordfører og 44 år i lokalpolitikken er over.
Åtte år som ordfører og 44 år i lokalpolitikken er over.
Læregutt og vår nye ordfører Roger Evjen. Foto: Randi Ransberg
Læregutt og vår nye ordfører Roger Evjen. Foto: Randi Ransberg. Ottesen også i bakgrunnen.
Gruppleder Randi Ransberg tar bilde ordfører Roger Evjen. Jeg tar av begge.

Bonus: Show Me A Hero

Jeg har også fått med meg en ny TV-serie jeg tenkte det var verdt å nevne. Den handler selvsagt om lokal politikk. Handlingen finner sted i Yonkers i delstaten New Jersey på 1980-tallet (ja det er mye Springsteen-musikk). Vi treffer en ung politiker som blir borgermester. Det er en tsunami av politiske problemer som venter. Boligutbygging og rasisme er to stikkord. Og hvordan går det til slutt egentlig? Terningkast? Det blir en solid femmer.

Forfatter: Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s