Hvordan gå på husbesøk (tror jeg)

Hvordan er det egentlig å gå på husbesøk og hva bør man huske på? Jeg har laget en personlig liste. Denne gangen bidrar også ordfører i Rælingen Øivind Sand. Hva mener han er viktig?

Husbesøk i Aurskog-Høland

Min favoritt valgkampgreie er å gå på husbesøk. Jeg hadde nok ikke tenkt dette på forhånd, men det fungerer ganske godt (mener jeg selv i hvert fall). Av en eller annen grunn faller det meg ganske litt naturlig, jeg vet ikke hvorfor. Men hvorfor gruble over noe hvis det fungerer? Bare for å understreke det er jeg en novise når det gjelder husbesøk og det er garantert mange i det politiske Aurskog-Høland som er langt bedre enn meg. Men kanskje noen lærer noe, ikke minst meg selv.

Tips og triks

Litt av problemet er at det ikke er noen fasit, men jeg kan komme med mine betraktninger. Noe som er viktig å poengtere er at jeg vil skrive en ny versjon av denne til sommeren og en til høsten. Vil det være noen forskjell i de 10 punktene jeg vil presentere? Helt sikkert, da har jeg fått vesentlig mer erfaring. Jeg baserer disse 10 punktene på:

 • Vært med på 500-1000 husbesøk i USA sammen med Eileen Baker (praktikant som politisk rådgiver i kampanjen Baker for State Representative i 2010). Jeg banket ikke på dører selv, men rangerte velgerne for kampanjen.
 • Banket på dører flere steder i Aurskog-Høland kommune (over 100 dører).

BLOGGINNLEGGET FORTSETTER UNDER BILDE

Personlige tips

 • Vær deg selv.
 • Si alltid hvor du kommer fra og hva du heter.
 • Ha alltid velgerne i fokus. Det handler om dem, ikke deg.
 • Ikke ta den for langt. Husk å sette grenser.
 • Energi kommer man langt med og er en viktig faktor for å klare 50 hus på en kveld (som bør være målet hver gang i hvert fall hvis det er et byggefelt).
 • Man er ALLTID hyggelig. Det er ikke alle som stemmer for deg, få i hvert fall ingen til å stemme i mot deg på grunn av et husbesøk.
 • Gå sammen to og to de første 10 husene deretter kan man gå alene. Det er selvskrevet at det er mer effektivt (Jeg og Randi gjorde det på Setskog).
 • Man bør være effektiv, men det er bedre med 10 gode samtaler enn 20 kjappe.
 • Et par bilder til sosiale medier skader ikke, men gjerne av en velger hvis det er mulig.
 • Ha med deg riktig utstyr (sko, klær, brosjyrer, roser, godteri) og du bør ha partifargen godt synlig.
 • Sett deg et mål for hvor mange dører du skal banke på totalt under hele valgkampen.

BLOGGINNLEGGET FORTSETTER UNDER BILDE

Ordfører i Rælingen Øivind Sand.
Ordfører i Rælingen Øivind Sand gir også noen tips.

Tips fra ordfører Øivind Sand (Rælingen)

Jeg har snakket med ordføreren i Rælingen og husbesøkguru Øivind Sand. Han er kjent for valgkampen noen år tilbake hvor han banket på over 1000 dører, og selvsagt rollen som ordfører. Øyvind ga selvsagt også noen tips, dessverre ingen Fun Facts denne gangen.

 • Jeg plukker ut et område og setter av tre timer.
 • Hvert hus bør ta noen få minutter.
 • Jeg har med meg roser, men ikke bestandig (ofte brosjyrer også).
 • Når innbyggeren åpner dører sier jeg: Hei, jeg kommer fra Rælingen Arbeiderparti og vil gjerne gi deg denne valgbrosjyren.
 • Jeg takker alltid for meg og ber han/hun benytte seg av stemmeretten.
 • Hvis jeg får spørsmål svarer jeg så godt jeg kan. Kan jeg ikke svaret på spørsmålet ber jeg om telefonnummer og lover å ringe tilbake når jeg har svaret.

Forfatter: Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s