Politisk Spinn: Debatter

BOSTON, MASSACHUSETTS: Det viktigste under en presidentdebatt skjer på scenen, men strategien før og budskapet i The Spin Room etter debatten er nesten like viktig. Hva er viktig før og etter en debatt.

Før debatten

Før en presidentdebatt handler det meste om å senke forventingene slik at man kan overgå forventningene og i realiteten vinne debatten. Før den første debatten i Denver klarte ingen av kampanjene å gjøre dette på en effektiv måte, på bakgrunn av at begge presidentkandidatene var under stort press. Barack Obama kunne delvis avgjøre valget med en god debatt, med en dårlig debatt fra Mitt Romney kunne dette være starten på slutten for Romney-kampanjen. Som kjent vant Mitt Romney debatten på en overbevisende måte.

Før visepresidentdebatten mellom visepresident Joe Biden og den republikanske visepresidentkandidat Paul Ryan var det rettet forventinger mot begge kandidatene. Det var forventet at Biden ville angripe Ryan, noe han gjorde i full angrepsmodus. Paul Ryan hadde forventinger om å klare å stå på samme scene som visepresidenten og argumentere for en eventuell Romney-administrasjon, noe han klarte på en effektiv og god måte. 

– Lower expectation is key to winning a debate. If you win the expectation game, you can win the debate without actually winning the debate. It´s all political strategy, sa tidligere pressesekretær for Bill Clinton Dee Dee Myers til NRK/politiskenyheter.no.

Etter debatten

Når debatten er ferdig fylles The Spin Room av journalister, talspersoner fra kampanjene og velkjente politikere. Budskapet er planlagt og talepunkter er klare. Deretter stiller horden av journalister spørsmål og man får et positivt svar om at deres kandidat gjorde en meget sterk innsats og vant debatten, selv om det er sant eller ikke. Under den første presidentdebatten var demokratene fraværende det første kvarteret på bakgrunn av at president Obama hadde gjort en meget svak debatt og man måtte bli enige om talepunktene. Etter visepresidentdebatten var det noe helt annet og begge partiene argumentere for at deres visepresidentkandidat kom seierende ut av duellen. 

Obama-kampanjen spinner selv om presidenten tapte debatten

– Great night for the president. Mitt Romney was on the defensive and the president was the only candidate that laid out a plan for the future. Romney did not do a good job on the economy. President Obama laid out the agenda forward, sa valgkampsjef Jim Messina.

Romney-kampanjen spinner selv om Romney vant debatten

– Mitt Romney will be the president for 100 percent of the American People. One candidate talked too much, Mitt Romney was specific and talked directly to the American people. Romney laid out a new course for the country, sa talsmann for Mitt Romney Kevin Madden til politiskenyheter.no.

Forfatter: Steinar Ottesen

Mitt navn er Steinar Ottesen og jeg er utdannet statsviter (Connecticut State University), arbeider i fagbevegelsen med informasjon og er folkevalgt for Aurskog-Høland Arbeiderparti. I tillegg er jeg grunnlegger og redaktør av Politiske Nyheter/Valgkamp.org som nå har utviklet seg til denne bloggen/podkasten. Og så må jeg selvsagt nevne at jeg er valggeneral for Aurskog-Høland Arbeiderparti.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s