Running Mates i gang

Redaktør Steinar Ottesen og USA-ekspert Erik Massimo Herstadhagen vil kaste terningen under hele presidentvalget om ulike personer, saker og hendelser i den nye USA-spalten Running Mates. Først ut: Obama og Romneys tale til landsmøtene. 

 

TERNINGKAST – OBAMAS TALE TIL DET DEMOKRATISKE LANDSMØTE

Redaktør Steinar Ottesen

Denne talen var fremtidsrettet, men hadde ikke samme retorikk som for fire år siden. Det var mer politisk innhold i talen til presidenten enn talen til Mitt Romney. Presidenten forsøkte å gjøre dette til et valg mellom to kandidater og to forskjellige politiske visjoner for Amerika. Obama-kampanjen har ikke noe annet valg på bakgrunn av den svake amerikanske økonomien. Denne talen hadde alle elementer til å bli akkurat den talen presidenten burde holde til det amerikanske folk, men president Obama klarte ikke å gjøre dette fullt ut. Med president Obama er forventningene alltid skyhøye og jeg mener at presidenten delvis klarte å innfri forventningene, men noe manglet. Jeg gir denne talen terningkast 4.

USA-ekspet Erik Massimo Herstadhagen

En annerledes tale fra president Obama. Her var han mer statsmann og kom med konkrete forslag, blandet med visjoner for de neste fire år. Presidenten argumenterer godt for at veien fremover er fortsatt lang, men at det går den rette veien. Det vil forøvrig bli spennende å se om hans beskrivelse av Romney/Ryan som «nye» på den utenrikspolitiske fronten vil bli sittende hos velgerne. Gjør den det, så kan det bli en «Game Changer». Talen var rettet mot uavhengige velgere mer enn basen, og han utelot å snakke om Obamacare og «Cap-and-trade». Noe jeg mener er tilsiktet på grunn av at president Obama ikke ønsker fokus på de mer kontroversielle sakene i hans første periode. Talen fortjener terningkast 4.

TERNINGKAST – ROMNEYS TALE TIL DET REPUBLIKANSKE LANDSMØTE

Redaktør Steinar Ottesen

Dette var en godt skrevet tale og en godt fremført tale av republikaneres presidentkandidat. Mitt Romney klarte å fortelle sin personlige historie bedre enn jeg hadde forventet på forhånd. Angrepene på president Obama var skarpe og sofistikerte, akkurat slik det skal være i en landsmøtetale. Den utenrikspolitiske delen av talen burde ha blitt plassert tidligere i talen og Romney burde heller avsluttet slik han startet med økonomien. Dette var en langt bedre tale enn den John McCain holdt under det republikanske landsmøte i 2008. Believe In America var et sentrale tema, om velgerne vil tro på Mitt Romney etter denne talen vil tiden vise, jeg gir talen terningkast 5.

USA-ekspert Erik Massimo Herstadhagen

Under omstendighetene gav Mitt Romney en god tale og den beste talen han har holdt noensinne. Mange og gode formulerte angrep på president Obamas økonomiske politikk, og der ligger hovedproblemet til presidenten. Mitt Romney er solid, men buisness-aktig. Det fremgår tydelig at alt han sier er kalkulert på forhånd. Det blir en administrende direktør som snakker, ikke en politisk leder som kan inspirere. Publikum reagerte med respekt, men ikke begeistring. Landsmøtedelegatene vil elske at han vinner, men de elsker ikke selve kandidaten. Denne talen var ingen Game Changer, men solid for å holde på basen i partiet, terningkast 4.

Forfatter: Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s