Analyse: Departement for nasjonal sikkerhet?

 

22. juli-kommisjonen har pekt på flere store svakheter innen sikkerheten i Norge. Er et eget departement for nasjonal sikkerhet løsningen?

I kjølevannet av det største terrorangrepet på amerikansk jord 11. september 2001 hvor nesten 3000 mennesker mistet livet, ble departmentet for nasjonal sikkerhet opprettet i 2002 med et konkret mål: Å holde USA trygt og ivarta sikkerheten til den amerikanske befolkningen. Kan dette være en løsning for Norge? Et helt nytt departement med hovedansvaret for nasjonal sikkerhet?

– The Department of Homeland Security has a vital mission: to secure the nation from the many threats we face. This requires the dedication of more than 240,000 employees in jobs that range from aviation and border security to emergency response, from cybersecurity analyst to chemical facility inspector. Our duties are wide-ranging, but our goal is clear – keeping America safe, står det skrevet på hjemmesiden til departementet.

Amerikansk modell

Dette kan være en fremtidig løsning for å forebygge og eventuelt reagere hvis det skjer nye terrorangrep på norsk jord. The Department of Homeland Security har kombinert 22 forskjellige departmenteter, direktorater og etater til en enhetlig, strømlinjeformet og integrert departement med en egen statsråd hvor fokuset kun er på nasjonal sikkerhet. Departementet har 240 000 tusen ansatte og et budsjett på 60 milliarder dollar. Et slikt departement i Norge med økonomiske ressurser kan skape et tettere samarbeid mellom militæret, PST, politiet, politikere og analytikere. All kunnskapen om nasjonal sikkerhet, terrorisme og etterretning blir samlet under et tak. Det har en klar og tydelig ledelse hvor en statsråd kun har dette som arbeidsfelt. 

Sikkerhet fremfor personlige friheter?

Konsekvensen av et slikt departement er at den personlige friheten vi er vant til i Norge vil bli innskrenket på bakgrunn av at et slikt departement trenger utvidede fullmakter, for eksempel til telefonavlytting, innsyn i bankkontoer og internettilgang. Det må utformes nye og mer omfattende antiterrorlover som må vedtas av Stortinget innen kort tid. Et slikt departement kan ikke vente på et stort byråkrati eller hva som blir vedtatt i Stortinget, det må ha fullmakter til å gjøre hva som kreves for å skape sikkerhet for befolkningen uansett hvilke regler, prosesser eller retningslinjer som er vedtatt. Departement for nasjonal sikkerhet må for eksempel ha fullmakt til å stenge oppkjørselen foran og gaten bak Stortinget med øyeblikklig virkning, uansett hvilke reguleringer som er vedtatt av Oslo-kommune eller hva som er retningslinjene for sikkerheten i området rundt Stortinget.

Ingenting viktigere enn nasjonal sikkerhet

Man kan aldri gardere seg mot at terrorisme ikke vil skje igjen på norsk jord. Det er mest sannsynlig et spørsmål om når, og ikke om det vil skje igjen. Et slikt departement kan minimere sjansene for nye terrorangrep og skape et tryggere Norge. Om departement for nasjonal sikkerhet vil bli en realitet vil tiden vise, men det fortjener en grundig og saklig debatt. Vi har alle lært det siste året at ingenting er viktigere enn nasjonal sikkerhet. 

Forfatter: Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s