Våpenlovene må endres i USA

Etter skytetragedien i Colorado virker det som debatten uteblir om våpenlovene i USA. Vil det bli en debatt neste gang det skjer en skytetragedie? Noe som i realiteten bare er et tidsspørsmål dessverre.

Et skremmende kjennetegn ved det amerikanske samfunnet er at det skjer skytetragedier med hyppige mellomrom hvor flere sivile blir drept og skadet. Skytetragedier har skjedd ved videregående skoler, universiteter og ved andre steder hvor det befinner seg store folkemengder. Det skjer igjen og igjen, og etterspillet blir akkurat det samme, ingen debatt om våpenlovene og man tviholder på det andre grunnlovstillegget hvor det slås fast at alle amerikanere har rett til å bære våpen. 

FBI estimerer at det finnes mellom 200-300 millioner våpen i USA. At man kan kjøpe våpen i løpet av noen få timer på en våpenmesse eller få dager i en våpenbutikk blir ikke sett på som et stort problem av majoriteten av politikerne, eller man våger ikke ytre sin mening på bakgrunn av politiske motiver, som for eksempel at det er valgår. Amerikanerne er delt i synet om det bør skje reformer innen våpenlovene ifølge en fersk meningsmåling.

Hvis man personlig har stått på skytebanen med en AR-15, Glock eller en Magnum innser man fort at dette er våpen som ikke brukes til jakt eller andre normale forhold. Hva skal en sivilperson med en AR-15 halvautomatisk maskingæver? USA er i verdenstoppen og tallene er helt klare når det gjelder antall personer som har våpen og antall personer som blir drept med våpen i USA. Selvsagt, er problemet mer komplisert enn våpenstatistikk, andre sentrale problemer er kriminalvesenet og det psykiatriske tilbudet i USA, men man må starte et sted. Hvor lenge skal man utsette en omfattende og bred debatt om våpenlovene i USA? 

Man kan ikke garantere seg mot skytetragedier, men man kan minimere hyppigheten. Selv om ikke flertallet av amerikanerne vil ha strengere våpenlover, er det ansvaret til politikerne noen ganger å gjøre det som er riktig, og ikke alltid det som er populært. USA trenger tøffere og strengere våpenlover, men i realiteten er dette et usannsynlig scenario innen de neste årene. Det vil skje en ny skytetragdie igjen. Hvor lenge skal man fortsette i samme spor før det skjer store endringer i våpenlovene i USA?

Denne kommentaren er skrevet før skytetdramaet ved et sikh-tempel i Oak Greek i delstaten Wisconsin hvor sju personer mistet livet. 

Forfatter: Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s