The Fog of War

Dokumentaren The Fog of War bør sees av alle som er interessert i politikk. Ett av kursene (On War) jeg tok i min mastergrad var basert på denne filmen. Hva er hovedpoenget med filmen? Hva kan vi lære av Robert McNamara?

Skal man forstår hvorfor mennesker og nasjoner går til krig mot hverandre er dette en perfekt dokumentar som en start for å svare på spørsmålet som i realiteten er umulig å svare på. I denne dokumentaren gjør tidligere forsvarsminister under president Kennedy og president Johnson, Robert McNamara, et forsøk og deler i denne sammenheng sin erfaring om fred, konflikt og krig.

On War var et av emnene jeg valgte å ta som frie emner når jeg studerte i USA. Hver forelesning foregikk slik at vi diskuterte ett punkt (McNamars) hver gang og det ble i tillegg vist andre relevante dokumentarer om hvert punkt. Et av de beste fagene jeg noen gang har tatt og man får et annet syn på fred, konflikt og krig.

11 erfaringer fra Robert McNamara fra filmen

 1. Empathize with your enemy
 2. Rationality will not save us
 3. There’s something beyond one’s self
 4. Maximize efficiency
 5. Proportionality should be a guideline in war
 6. Get the data
 7. Belief and seeing are often both wrong
 8. Be prepared to re-examine your reasoning
 9. In order to do good, you may have to engage in evil
 10. Never say never
 11. You can’t change human nature

Se dokumentaren her (google.com)

Kjøp dokumentaren her

Forfatter: Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

2 kommentarer om “The Fog of War”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s