Terningkast – Regjeringen og opposisjonen

Foto: Statsministerens Kontor

Jeg kastet nylig terningen for regjeringen og opposisjonens innsats første halvdel av 2012. Hvem er best og verst i regjeringen og opposisjonen? Er du enig i terningkastene?

REGJERINGEN

Jens Stoltenberg (Ap) – Terningkast 4

En kompetent statsminister som styrer landet med stø kurs. Jens Stoltenberg har mistet litt av landsfader preget som fulgte av hendelsene etter 22. juli og er litt tilbake i rollen som administrator for Norge. Statsministeren er fortsatt regjeringens sterkeste kort og den eneste personen som kan lede den rødgrønne regjeringen til en ny valgseier neste år. Det er imponernede at Arbeiderpartiet har en oppslutning på over 30 prosent etter 7 år i regjering. Regjeringsslitasjen ser ut til å gå ut over SV og Senterpartiet, selv om Arbeiderpartiet er det klart dominerende partiet i koalisjonen. 

Jonas Gahr Støre (Ap) – Terningkast 4

En meget god utenriksminister og antageligvis den beste landet har hatt på lang tid. Stor kompetanse i alle utenrikspolitiske spørsmål og god på den internasjonale arena. Har mistet litt av stjernestatusen etter Tschudi-saken og det politiske spillet som har foregått i etterkant, men velgerne glemmer fort og etter sommeren er Tschudi-saken glemt. 

Sigbjørn Johnsen (Ap) – Terningkast 4

Den folkelige finansministeren har hatt god styring på økonomien og fører en ansvarlig økonomisk politikk som har vært viktig med krisen i den europeiske økonomien. Sigbjørn Johnsen er ikke like fremtredende i media som sin forgjenger, men gjør alikevel en god figur.

Espen Barth Eide (Ap) Terningkast 4

Relativt ny i jobben som forsvarsminister, men har overrasket mange og gjort en god innsats. Eide er det man kaller en «Policy Wonk» og er trygg når det kommer til utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål. Forsvarsministeren er ingen typisk politiker og har mer å hente når han behersker det politiske spillet.

Kristin Halvorsen (SV) – Terningkast 3

Det virker som kunnskapsministeren har havnet litt ute av rampelyset første halvdel av 2012. Mye på grunn av den interne uroen i partiet og Lysbakken-saken. Hvis SV igjen skal bli skolepartiet må Halvorsen være dyktig og offensiv det siste året før stortingsvalget. 

Liv Signe Navarsete (Sp) – Terningkast 2

Klarer ikke å profilere Senterpartiet nok i media og roter i debatter. Striden med bøndene som er partiets kjernevelgere har ikke vært godt politisk håndverk av verken partilederen eller ledelsen i partiet. Med et dårlig valgresultat i 2013 kan det bane vei for Marit Arnstad eller Ola Borten Moe som ny partileder. 

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) – Terningkast 1

Samferdselministeren har fått flere ressurser i statsbudsjett etter statsbudsjett, men det er fortsatt et stort etterslep på veiene. Med økningen av ressurser i statsbudsjettene handler det like mye om å klare å selge budskapet at det aldri har blitt brukt mer penger på samferdsel. Statsråden er ikke i nærheten av å klare dette og derfor blir det terningkast 1. 

Lars Peder Brekk (Sp) – Terningkast 1

Hvem?

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) – Terningkast 1

Klarer ikke å skape et bedre helsevesen i verdens rikeste land. Det virker som helseministeren har mistet all slagkraft og er sliten etter mange år som statsråd. Trond Giske eller Jonas Gahr Støre kan være statsråder som kan klare å ta over dette vanskelig departement. 

Resten av statsrådene

 • Ola Borten Moe (Sp) – Terningkast 4
 • Trond Giske (Ap) – Terningkast 4-
 • Anniken Huitfeldt (Ap) – Terningkast 4-
 • Hanne Bjurstrøm (Ap) – Terningkast 3
 • Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) – Terningkast 3
 • Grete Faremo (Ap) – Terningkast 3-
 • Rigemor Aaserud (Ap) – Terningkast 2+
 • Lisbeth Berg-Hansen (Ap) – Terningkast 2

Regjeringen samlet – Terningkast 3

Jeg har vanskeligheter å forestille meg at Jens Stoltenberg blir gjenvalgt med dette mannskapet. Regjeringen virker å ha mistet litt av slagkraften etter 7 år i posisjon, noe som er naturlig. Regjeringsslitasjen har for alvor begynt å innhente regjeringen. Jens Stoltenberg må gjøre flere utskiftninger til høsten hvis regjeringen skal bli gjenvalgt. Alikevel klarer Arbeiderpartiet seg godt på meningsmålingene, men SV og Sp sliter. Første halvdel av 2012 har vært middels for regjeringen og det har vært mye dårlig politisk håndverk. Det positive er at dette har skjedd i 2012 som ikke er et valgår og det er relativt lenge til stortingsvalget. Det er fortsatt mulig for regjeringen å bli gjenvalgt, men det kreves endringer og en meget god valgkamp av alle regjeringspartiene. 

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV), utviklingsminister Heikki Holmås (SV) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) har jeg ikke nok grunnlag for å kaste terningen.

OPPOSISJONEN

Erna Solberg (H): Terningkast 6

Erna Solberg har gjenreist Høyre til å bli norges største politiske parti hvis man ser på gjennomsnittet for stortingsmålinger i mai. Partiet har hatt en stabil oppslutning på rundt 30 prosent og er jevnstore med Arbeiderpartiet. Erna Solberg er den ubestridte statesministerkandidaten på borgerlig side og er uten tvil kvalifisert til å bli statsminister i 2013. Under Solbergs ledelse fremstår Høyre som et samlet og slagkraftig parti. Erna Solberg har hatt en formidabel utvikling siden hun tok over som partileder i 2004. 

Trine Skei Grande (V): Terningkast 5

Trine Skei Grande har overrasket mange som partileder, inkludert undertegnede. Skei Grande har fremstått som en meget dyktig partileder og har fått Venstre tilbake i rampelyset. Hun posisjonerer Venstre riktig slik at partiet ofte spiller en viktig rolle i politiske saker. Målingene har også vært gode for partiet mesteparten av 2012. En god debattant og hun er i tillegg god når det kommer til å håndtere media, både i gode og vanskelig situasjoner.

Siv Jensen (Frp): Terningkast 3

Etter en vanskelig tid har partiet klart å komme delvis tilbake, men mye gjenstår før det gamle Frp som var relevante både på stortingsmålingene og i media er tilbake. Både partilederen og partiet befinner seg i ingenmannsland og klarer ikke å sette sitt preg på norsk politikk. Kombinasjonen av å fremstå som ikke for radikale for Venstre og KrF og samtidig fremme egne kjernesaker fungerer ikke i praksis. Det virker som partiet har mistet litt av sin egen identitet. 

Knut Aril Hareide (KrF): Terningkast 2

Knut Arild Hareide har ikke klart å modernisere partiet etter Dagfinn Høybråten. Den mer karismatiske Hareide klarer seg dårlig i debatter hvor han virker mest sur på Trond Giske av en eller annen grunn. Partiet har i tillegg gjort det svakt på målingene over lengre tid og virker uklare når det gjelder hvilket regjeringsalternativ partiet foretrekker. Hvis KrF ikke velger side kan partiet havne under sperregrensen ved neste stortingsvalg. 

Samlet karakter: Terningkast 5-

Det har vært en godt halvår for opposisjonen. Mye skyldes at regjeringen har vært preget av Lysbakken-saken, Støre-saken og dagens mannskap er rett og slett ikke godt nok hvis regjeringen ønsker å bli gjenvalgt neste høst. Det er et mannskap som er på defensiven og mangler politisk slagkraft. Grunnen for at jeg ikke gir opposisjonen terningkast 6 er at det fortsatt er tendenser til borgerlig kaos, som for eksempel under klimaforliket hvor Frp ble holdt utenfor. Partiene har kommet nærmere hverandre, om det er nok til å vinne valget vil tiden vise.

Forfatter: Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

2 kommentarer om “Terningkast – Regjeringen og opposisjonen”

 1. Ser ut som vi er ganske enige! Hadde KrF avklart regjeringsspørsmålet ville jeg gitt hareide en 3.
  Støre får 5, og Halvorsen 2.
  Det er vel stortsett forskjellene

 2. KrF må velge side, dette skjer til høsten under landsmøte. Jeg ville fortsatt gitt Hareide 2, han har potensiale, men har ikke funnet sin plass i norsk politikk på dette stadiet. Støre må få under 5 på grunn av Tschudi-saken, men den er glemt til høsten. Meget dyktig utenriksminister! Delvis enig med at Halvorsen kunne fått 2.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s