Levende Historie

Etter at Barack Obama vant presidentvalget i 2008 har mange fått øynene opp for hans to bøker.  Bøkene gir et inntrykk av presidenten og hans tanker – før og etter han ble en politisk superstjerne. Les bokanmeldelsene her.

Å leve en drøm
I den første boken blir vi kjent med idealisten, mens i den andre boken blir vi kjent med politikeren. Hvem gir en riktig fremstilling av Barack Obama? Svaret er begge.

Å leve en drøm handler om den unge idealisten Barack Obamas liv før han ble politisk aktiv. Obama legger ut på en reise for å finne sine røtter og stake ut en kurs for resten av livet. En ferd som starter i Kansas hos besteforeldrene, deretter i Indonesia, videre til Hawaii og som til slutt bringer han til periferien i Kenya der han møter familien til sin afrikanske far. Her finner endelig Obama sin identitet – en ung mann med en splittet familiebakgrunn.

Rasisme var utbredt under hans oppvekst, men han er ikke redd for å skrive om rasisme, noe jeg ikke forventet av en afroamerikaner. Den slående ærligheten på dette ømfintlige punktet er klart en av bokens sterkeste sider

Det som preger boken fremfor alt er Obamas modighet til å drøfte viktige politiske, sosiale og kulturelle spørsmål. Noe som er veldig interessant med tanke på hans politiske liv etter at boken kom ut. Vi får et innblikk i hvordan det er å ha en flerkulturell bakgrunn fra Afrika og USA. Hans skildring av reisen til Kenya gjorde stort inntrykk på meg som leser, man blir revet med av levende fortellinger.

Språket er levende og flytende. Obama kunne blitt en meget formidabel forfatter hvis han ikke hadde valgt å gå inn i politikken på heltid. Talentet er utvilsomt til stede. Boken er skrevet med gjentatte tilbakeblikk, noe som fungerer veldig godt og gjør historien enkel å følge. Obama klarer å trollbinde leseren med veldig gode person- og situasjonsbeskrivelser.

Å leve en drøm

 • Utgitt for første gang i 1995 (på norsk i 2008)
 • Oversatt av Anne Arneberg
 • Cappelen Damm
 • 414 sider
 • Barack Obama i 1995:
 • Alder: 34
 • Yrke: Bistand og organisasjonsarbeider i Chicago
 • Politisk erfaring: ingen

Mot til å håpe 
I Mot til å håpe er det ikke idealisten vi treffer, men politikeren. Han forteller om sin politiske visjon for USA. Obama hevder at det amerikanske samfunnet trenger forandring og en ny politikk som er tuftet på optimisme, samarbeid-, og gjensidig respekt. Han drøfter dype emner som tro, verdier, rase og familie. Vi får også vite hvordan han traff sin kone, og USAs nye første dame, Michelle Obama.

Videre beskriver han sin reise som delstatssenator i Illinois, videre til det demokratiske konventet i 2004 der han holder den berømte talen som over natten gjør ham til politisk stjerne, og som setter fart på hans ferd mot Senatet.

Det som skiller boken fra andre politiske selvbiografier er at Obama er en såpass imponerende forfatter. Boken er velskrevet med gode historier og eksempler. Den er ikke like godt skrevet som Å leve en drøm. Men absolutt bedre en mange andre selvbiografier, som for eksempel Mitt liv av Bill Clinton.

Hensikten med Mot til å håpe er å presentere sine egne politiske standpunkter. Han gjør dette på en overbevisende og tydelig måte. Han skriver om håp og troen på en bedre fremtid for Amerika. Han presenterer på en optimistisk måte hvordan han vil løse mange utfordringer, og hvordan veien til dette er igjennom samarbeid på tvert av partigrenser.

Først argumenterer han fra demokratenes side for deretter å ta for seg republikanerne Obamas standpunkt er ofte i midtskille mellom partiene. Det svakeste elementet i boken er at han mangler noe av den ærligheten, teften og dristigheten fra første boken. Boken preges av en mer kalkulert tilnærming til politikk.

Mot til å håpe er langt bedre enn mange andre selvbiografer fra amerikanske politikere, men den bærer preg av politisk kynisme og mangler den brutale ærligheten som var til stede i den første boken. Å leve en drøm er mesterlig skrevet og en fantastisk leseropplevelse. Begge bøkene gir et innblikk av Barack Obamas utrolige reise mot den amerikanske drømmen, som har gjort ham til verdens mektigste person.

Mot til å håpe

 • Utgitt for første gang i 2006 (på norsk i 2008)
 • Oversatt av Kjell Olaf Jensen
 • Versal forlag
 • 382 sider
 • Barack Obama i 2006:
 • Alder: 45
 • Yrke: Senator fra delstaten Illinois (valgt i 2004)

Bokanmeldelsen ble skrevet under min tid i Samfunnsviter´n ved Universitetet i Oslo i 2009, derfor tar jeg forbehold om feil i bokanmeldelsen av begge bøkene. 

Forfatter: Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s